Screenshot 2024 06 07 113558

DESPRE ÎNCREDEREA ÎN NICUȘOR

Ca fan al clipurilor biografice din perioada comunistă prezentate pe canalul de Youtube numit Zaiafet, am urmărit clipul non-comunist cu Nicușor Dan. Nu aveam pretenții jurnalistice, mai degrabă unele legate de calitatea cercetării. Moderatorul nu a dezamăgit din această privință. Tehnic excelent, cercetat minuțios, interviul este de referință pentru o audiență tânără, activă și care se informează mai degrabă de pe internet. Este și o glumă, un pour-vous dat pe ultima sută de metri pentru niște voturi din partea celor care „nu au avut timp” să urmărească această campanie, dar simt totuși nevoia să se identifice cu lumea bună din București. De altfel, înțeleg că domnul Dan a oferit mai multe astfel de interviuri pe la podcasterii sau youtuberii cu greutate. În sine, este un demers admirabil, având în vedere numărul mic de tineri care vin la vot. Altfel, simt că am sărit de la prostit poporul cu televizorul la tâmpit youth-șii cu youtube-ul, dar csf.

Probabil e tura mea de veghe în lanul de secară, în care protejez proști de voturi și mai proaste, dar mă isterizează ușurința cu care niște comunicatori politici pot manipula, prin intermediul unui politician. Nicușor Dan, conform interviului Zaiafet și al raportului său de campanie, a făcut lucruri. Nu a știut să le comunice, a fost un copil super-talentat, lăsat singur, cu un puzzle ultra-complex într-o cameră din Primărie. A fost scos în campanie să mai câștige un mandat, dar el era tot cu gândul la București. Iar această imagine, pe deplin folosită de echipa sa, întărită de trecutul oengistic, se pupă violent cu nevinovăția socială și lipsa de educație și implicare politică a celor tineri. Muncește el pentru noi, e perfect. Nicușor Dan ar putea candida la președinție și lumea l-ar vota pentru că, în ciuda selectivității cu care joacă actul politic, a managementului exercitat în mod haotic pe bucureșteni, nu pare periculos. Nu pare corupt și nu pare prost. Este, deci, mesianicul din Manasia și Cristosul de Cotroceni, cartier pe care însuși tânăra din clipul de campanie îl apreciază. Este corporatist avant la lettre, este cool, în neadaptarea lui socială, față de milioanele de români trecuți prin comunism, pesediști sau orice altceva, dar nedigitalizați și nașpa.

Sărind peste răutățile mele editoriale, știu că Nicușor Dan câștigă duminică, nu doar din perspectiva unei campanii fără surprize, în care nu a făcut niciun fel de scandal și a evitat absolut orice contact cu contracandidații, dar și pentru că restul partidelor i-au pus pe tavă victoria; întâi cu contracandidați slabi, apoi cu zbaterile din coaliție și în final cu un vot deja ciopârțit. Mai menționez faptul că este doar unul din 7 primari într-o capitală gâtuită de trafic, că a moștenit o infrastructură publică imposibil de reparat într-un singur mandat și că schimbările politice de la nivel național i-au afectat capacitatea de administrare eficientă. Dar aici n-aș fi analist politic să nu observ că mulți politicieni se zbat cu situații similare. De președintele României ați auzit? E băiatul ăla care e votat la 5 ani, spre deosebire de toți ceilalți care sunt la patru. Bine… și de 4, dar sărim peste. Președintele e aproape constant în opoziție, singura lui șansă pentru o majoritate fiind o dată la 20 de ani, când se suprapun toate alegerile. Ăla numește premieri și miniștri de la alte partide decât ale lui, înghițindu-și mândria și căutând soluții pentru șubrede majorități. Vorbesc ideal, teoretic, constructiv. Dar și primarul capitalei trebuie să fie la fel.

De ce să-i oferim unui oengist justițiar și insistent împotriva mafiilor imobiliare, dar obscur politic, cheile unui oraș cu atâtea probleme, dacă nu e cel mai bun negociator de la Nelson Mandela încoace? Dacă el se poziționează împotriva mafiilor, ce credeți că se va mai întâmpla într-o mahala tranșată de niște feude? Se va bloca. Țipăm după mafiile imobiliare, dar alea credeți că există fără protecție politică? Cât de needucat politic sau de naiv să fii să te identifici cu această problemă fără să spui, în fapt, că ești un votant antisistem? Și dacă ești antisistem, cum plm să vrei binele unei comunități de milioane de oameni? Și cum să nu te aștepți la o reacție din partea sistemului, oricare ar fi el? Dar cu aroganța unor locuitori dintr-un oraș cu aeroport internațional care să-i ducă în citybreak-uri mai mișto decât al lor, undeva la 40% dintre cei care vin la vot vor alege Nicușor Dan, indiferent de realitate. Ar putea fi găsit mâine filmat, că a torturat porumbei și va fi votat în orrrrrb.

Eu discut în acest editorial dubiile mele, de votant bucureștean, cu privire la întreaga situație. Mai subliniez dezgustul și dezamăgirea privind lipsa de eficiență a administrației lui Nicușor Dan, faptul că am fost prostit de o coaliție care putea să scoată un candidat bun fără s-o coimănească atât, dar și cât de orbi îi sunt votanții lui Nicușor Dan, din păcate de generație cu mine. Încercarea de a-i educa înspre un vot mai tactic se lovește oricum de zidul brut al lipsei de opțiuni și de un talibanism atroce. Este ca și când ai încerca să le iei telefonul din mână, arătându-le opțiuni poate mai puțin atrăgătoare. Pentru mulți, cât timp turma este de acord (și fără nicio diferență față de alte partide, dar totuși superioară), candidatul lor este cel mai bun.

Aceasta fiind audiența, mă întorc la clipul Zaiafet, pe care-l văd simptomatic. Repet: clipul nu se vrea un demers jurnalistic. Să fiu scuzat, dar am văzut limbi mai puțin adânci date prin studiourile marilor televiziuni, în prime time. Moderatorul nu că-l ajută, îi este mentor pentru dezvoltare personală actualului primar, care se zbate să își ordoneze, vizibil obosit, sumedenia de gânduri. Iar manipularea cu YouTube-ul începe discutând următoarele:

  • lipsa unei dezbateri între candidați – subiect defensiv la atacurile contracandidaților
  • echipa lui Nicușor Dan, cu nume și prenume – – defensiv la atacurile… nici nu știu aici, că n-a interesat pe nimeni cine era în echipa lui
  • desființarea companiilor municipale – subiect defensiv la atacurile contracandidaților
  • legătura cu Matei Păun – subiect defensiv la atacurile contracandidaților
  • documentul fals circulat pe internet cu privire la legătura cu securitatea – subiect defensiv la atacurile contracandidaților
  • ce a făcut Nicușor Dan la Revoluție – wtf?

Interviul oferă întâi răspunsuri la o serie de probleme percepute de echipa de campanie ca fiind slăbiciuni ale candidatului. Perversitatea întrebărilor servite este evidentă, cel mai tare legată de validarea echipei din jurul său și, apoi, cea legată de ce a făcut Nicușor Dan la Revoluție. Dar cine e mă, Marcel Ciolacu? Acolo un cretin de consultant a intervenit și a spus că ar ajuta, dacă tot e acuzat de un document fals că a colaborat cu Secu’, să vină cu povestea lui în care se lupta pentru libertate. Și de atunci a învățat skill-uri de primar sau cum?

La fel, a trebuit să insiste pe non-subiectul unor colegi din cabinet și a lui Matei Păun, pentru că poate ai săi votanți ar fi auzit de atacurile împotriva sa. Iar tu, în loc să ataci prostia ălora care te acuză, te aperi? În campanie? Great success pe consultanți. Îți zic eu, nu ai finanțarea de la ruși. Dacă aveai, comunicai mai bine și mai abitir.

Apoi interviul continuă pe diferite teme de vag interes generațional, fără să discute termoficarea la modul real, să explice situația în care este Bucureștiul. Aici e o gafă enormă. Ori hipsterii nu se spală, ori generațional nu le pasă, pentru că moderatorul întreabă de niște clădiri vechi de prin București care arată nașpa, aș completa eu răutăcios, ne-instagramabil. Bă române, tu ai apă caldă? Mai știi ce e aia? Nu te poți spăla fără să vezi ceva frumos pe geam sau cum? Iar treaba care m-a isterizat, fiind cam din același cartier: bre, tu întrebi cum arată niște ruine de la Filantropia și nu-l întrebi găurile de pe Mihalache în care crește floră spontană de când sunt uitate, care sunt probabil vizibile din satelit? În care au căzut oameni, de a venit Smurdul să-i dezgroape? Ești bolund?

Nicușor Dan vorbește cu ceva greutate, evitând camera. Gândește mult înainte să răspundă. Se pierde în explicații, chiar dacă vezi că știe detaliile. Se prezintă drept honest broker și, la fel cum ziceam mai sus despre președinte, sugerează că e conștient de precaritatea poziției sale, a faptului că trebuie să mulțumească nu doar capra și varza, ci toată turma și producția la hectar. Nu îl poți acuza că e incompetent sau inconștient de realități. Poți doar să-l vezi drept un manager apolitic, nepermis de idealist într-un oraș pe moarte. Nu discut aici doar de București. Instituțiile României, hulite și fără încrederea populației, se zbat cu moștenirea infrastructurii comuniste. În Casa Poporului bagi mâna prin găurile din pereți. Probabil Nicușor Dan știe de asta și e prioritatea de pe locul 14.515.136.519 pentru el.

Trebuie să uităm de dorința pentru lideri aspiraționali și să batem cu aspiratorul pe cei imperfecți pe care-i avem. Cu asta sunt de acord, că nu mai avem timp de populisme. Problema e că nici nu mai vreau mesianici. Dacă ar fi după mine, aș desființa sectoarele (lucru sugerat cu maturitate inclusiv de ND în clip). Știind că așa ceva e practic imposibil în următorii 20 de ani, aș scăpa de primarul general și aș lăsa boierii de sector să guverneze în cartel capitala. Vei spune că dau Bucureștiul pe mâna mafiilor imobiliare, dar trebuie să accepți niște realități ale balcanismului și să-ți sorbi double latte moccachino complet nașpa în comparație cu ce ai experienced-uit la Viena acum o vară, când era prea cald in București, de nici cu bicla nu te puteai da pe pistele incomplete. Du-te-n pizda ma-tii cu cafeaua ta fițoasă! Ai norocul că Nicușor e mai deștept decât tine.

Eu vreau un nenorocit de primar pe care să-l pun la muncă și să rezolve inteligent niște probleme ale unui oraș oprit în timp, acum 40 de ani, probleme care nu se rezolvă sărind în 2030, ci adaptând treptat realitatea. Mergeți duminică la vot și alegeți persoana pe care o credeți mai responsabilă cu orașul în care locuiți.

MD

Scroll to Top