Context Politic există în diferite forme de prin 2010. O perioadă a stat pe avarii prin fața mai multor clădiri de stat. Întotdeauna a reprezentat un efort de analiză politică fără pretenții de propagandă sau politizare, cu propuneri conversaționale, alteori pedagogice.
Lipsa de implicare politică din societate și cantitatea de fake news au urgentat reactivarea site-ului. Nu pot asista pasiv la infinitul absolut al mediocrității, la pretențiile de cunoaștere fără simț critic, la acceptarea unor știri false fără să înțelegem că diminuează instituțiile și speranța unui stat funcțional. Poate sunt optimist, sperând că mai există un astfel de viitor. Dar nu toți ne pricepem la politică – cum nici eu nu mă pricep la fotbal! Îndrăznesc să-i educ și pe cei din jur asupra politicii, impolitețurilor și perversiunilor acesteia. Poate așa creștem implicarea publică și reacția negativă la forme fără fond.
Sunt un susținător al unei Românii post-comuniste, dar și post-fanariote: balcanică, pro-europeană și rezonabil de anticoruptă. O văd implicit pro-europeană și printre cele mai curajoase state NATO. Sunt parte a generației care, de câte ori revede imagini de la căderea Zidului Berlinului, simte ceva; și care înțelege că la ce balauri ne așteaptă, trebuie să fim și mai curajoși.
În fine, mai văd că nu găsim soluții în a fi colaborativi și nu competitivi. A trecut centenarul Marii Uniri pe lângă noi de parcă n-ar fi existat. Sunt chestiuni din Declarația de la Alba Iulia care încă nu sunt îndeplinite de statul român. E vremea să ne asumăm locul în Europa și să ne schimbăm complet viziunea asupra țării noastre. Context Politic începe ca un simplu monolog al memoriei politice. Aș dori să-l transform într-un dialog cu tine despre viitor.
Mihnea Dumitru