Ezgif 4 3cd54dd313

GHID DE VOT ÎN PRIMUL TUR

Aud apropiați că nu vor vota cu cineva fără șanse pentru turul doi pentru că e un vot pierdut și vreau să combat această logică falsă. Nu trebuie tot timpul să votezi cu câștigătorul. Poți vota cu oponentul lui, ca să nu mai câștige „al tău.” Ideea votului tactic este veche, cunoscută și drept răul cel mai mic, dar așa cum am explicat în ultimul articol, nu veți avea dubiosul drept de a retrăi votul Vadim-Iliescu, reprezentativ celor de peste 45 de ani. Cred că nici măcar nu veți avea de ales…

Așa cum spune și Osho, orice vot dat unui candidat este un vot pe care alt candidat nu îl primește. Deja îi vedeți pe primii clasați acuzându-se de tot felul de prostii și echipele de campanie găsind tot felul de gafe și materiale din trecut. Chestia asta se va accelera în campania propriu-zisă, cu atacuri duse în abject în ultima săptămână din primul tur și nuclearele date între tururi. Mizele sunt imense, iar după primul clasat, adică PSD, urmează vreo patru oameni care vor duce o bătălie foarte strânsă pentru locul doi. Acolo persoana care intră în al doilea tur trage și parlamentarele. Dacă ești AUR sau USR, asta se traduce în supraviețuirea ta politică. Deci nu poți spune că dacă votezi cu UDMR, de exemplu, ți-ai irosit votul. I-ai făcut, în fapt, pe primii cinci clasați să caute votul tău în altă parte. Sunt limite și profiluri de votanți la fiecare candidat. Tu dacă ești dezamăgit de X, nu ești singurul și automat ești în calcul. Singura diferență la vot este dacă participă toți cei dezamăgiți de X. Atunci candidatul X trebuie să-și caute voturi în altă parte inclusiv pentru a combate votul negativ împotriva sa. Deci este enorm de important să mergi la vot în primul tur.

Și cifrele sunt perfectibile, mai ales că nu știm care va fi prezența la vot. Eu am zis 60% in primul tur, deși este imens, dar hai să ne jucăm cu ele maximale. Ai deci ~11,5 milioane de oameni care vin la vot. Strict în interesul științei, am lăsat neclar cel de-al doilea clasat, oferind următorul photo finish: după PSD cu 25%, PNL, AUR, USR și GEOANĂ fiecare 15, 10% alții (incluzând-o aici pe Șoșo), iar 5% anulate. Realitatea va fi alta, evident. Eu cred că din acei patru contenderi pentru locul doi, doi vor fi foarte apropiați, iar ceilalți perdanți.

Dar vreau să vă vorbesc despre Domnul nostru Prezența la Vot. Tu când mergi la vot și nu votezi PSD, în exercițiul dat, poate să câștige al tău cu 15,01%. Acel 0,01% înseamnă o diferență de 1.150 de voturi, la această prezență. Este semnificativ. Chiar și 1% este semnificativ și poate duce un candidat în turul 2. Adică la prezența asta, 1% (115.000) înseamnă mai puțin decât numărul de semnături strânse (200.000) ca să candideze. De altfel, 200.000 de voturi înseamnă 1,74% din totalul celor veniți să voteze, vă dați seama că e foarte important în cazul unui scor strâns între cei clasați pe locurile 2-4. Alții au câștigat cu mai puține voturi venite din diasporă – deși acum cred că diaspora va ajuta în principal partidele anti-sistem și nu în mod semnificativ (i.e. intrat în turul 2). Iar când vorbim de furt la vot, nu există așa ceva în procente întregi. E greu să coordonezi furtul a sute de mii de voturi la nivel național, poate doar zeci de mii, chiar dacă ești extrem de bine organizat. Altfel, e strict vorba de vreo 3-4% redirecționați (activiștii unui partid trimiși să voteze alt partid) în primul tur, cu un singur partid permițându-și să dea procentele altui candidat. Asta ca să înțelegem ce putere are, de fapt, partidul respectiv. Adică acolo unde „dreapta” se câcâie să câștige cu 0,1%, alții pot direcționa 2-3% fără dureri de cap; național.

În primul tur, tu poți vota și cu Papa de la Roma. Nu am fost niciodată fanul voturilor anulate (anulat însemnând orice buletin de vot unde ștampila nu indică în mod evident preferința sau e dublată etc., dar nu și cele în care scrieți voi o poezioară adresată comisiei, iar acelea sunt valide și chiar apreciate, la 2 noaptea, când se numără voturile). Poți desena un cadran acolo-șa și scris Papa de la Roma și votat în interiorul lui, dar pierzi unica ta șansă de a buși un candidat la prezidențiale. Nu e românesc să anulezi un vot, nu e creștinesc…

Doar voiam să spun: 1,7 milioane de voturi înseamnă 15%, în scenariul nostru. Probabil că, după PSD, se va intra în turul doi cu vreo 17, dar niciun partid „de dreapta” din România nu mai are numărul ăsta de membri sau activiști. Acele procente reprezintă, în foarte mare măsură, voturi negative, venite tactic și fără milă împotriva altor candidați. Și atunci când iei lucrurile așa, e chiar păcat creștinesc să nu participi la cea mai mare ședință de înjurat adversarul.

De turul doi vorbim altcândva. Până atunci, mergeți la vot.

-MD

Scroll to Top